Creeper

Kolla gärna runt så ni inte missar grejjer, det vill säga; kolla alla månaders poster! Har du frågor, synpunkter eller bara vill ge oss fett med cred så hör av dig till oss (BaddaBoom, Ambivalent & HuxFlux) på:
fiktivtkollektiv@gmail.com

English: This is the blog of the three swedish Street artists "Ambivalent", "Baddaboom" & "Huxflux". Text on English will have blue color (from 14/02/2007). Contact us on: fiktivtkollektiv@gmail.com

söndag, december 24, 2006

Merry Xma$!


Eftersom att julen har kommit att bli en av våra största högtider i Sverige och väst så kände vår trio att även vi måste dra vårt strå till stacken och uppmärksamma den. Vi hade tillgång till ett anatomiskt skelett (naturlig storlek) och Baddaboom var snabbt framme med en skiss på en installation.

Vårt mål var att korsfästa skelettet och sätta tomteluva på det. Texten "Merry Xma$" har ett dollartecken istället för ett "s" på slutet. En skiss innehållandes diverse dissar hit och dit beroende på vilka ögon som iaktar.

  • Tycker vi (och ogillar) att Jesu födelse överexploaterats av vårt västliga och kapitalistiska samhälle, att tomten knuffat ut Jesus i periferin?
  • Frikopplat från en religiös kontext; Hatar vi bara tomten?
  • Är det vår mission att vanhälga Jesus på korset på hans födelsedag?
  • Tror vi att de två är en och samma och att dennes tid är kommen?


Det får ni grubbla över själva! En sak är dock säker: Vi vill inte kränka folk via dess religion, vi hyser stor respekt för alla troende - vad man än tror på. Sant.

Skelettet.


Mycket slit, men för att få en fin produkt så måste ju alla faktorer vara idealiska (man kan ju inte avrunda viktiga decimaler? Decimalerna skulle väl vara för små borrhål i detta sammanhang..?), vilket kan vara krävande.

Att sprejja däremot ger bara tillfredsställelse.

Upphängning!



Visst! Sakerna satt kvar på julaftonsförmiddagen! ...
Så från oss tre till er alla: En riktigt God Jul!


P.S: Vi förbehåller oss rätten att denna Installation kan anses som stötande.

12 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bland det bästa, men framför allt det roligaste jag sett i år.

24 december, 2006  
Anonymous Anonym said...

hah, fyfan vad snyggt och bra, gillar de olika mojliga budskapen. heja!

27 december, 2006  
Blogger danpark said...

Korsett borde vara upp&ned eftersom Julens ursprung INTE är kristet. Kristendomen har sin vana trogen snott en hednisk högtid.
Och ingen religiös lär bli upprörd över detta, tvärtom är det ju bra reklam för kristendommen.

27 december, 2006  
Anonymous Anonym said...

danpark... vad menar du med julen i ditt inlägg??
det är ingen reklam för kristendomen men mkt bra bild av hur innehållslöst "julen" egentligen är i Sverige :)
vad betyder själva ordet egentligen?

28 december, 2006  
Anonymous Anonym said...

"Det kommer i alla fall inte av ordet hjul. Det som ligger bakom det hugskottet är väl det att orden – i dag ! – uttalas lika, och att festen låg vid en tidpunkt då ”världens ljus då vänder om sitt hjul”.


Det kommer inte heller från franska joli ’vacker’ såsom påståtts på sina håll. Tanken bakom detta är inte mindre fantasifull: de nordiska vikingarnas julfirande skulle gjort ett sådant intryck på befolkningen i Normandie att de tagit upp ordet jul och låtit det betyda vacker! Även rent språkliga skäl talar emot båda dessa vildvuxna förslag.


Det verkar vara ett germanskt ord för en högtid som låg ungefär vid en tidpunkt då man senare kom att fira minnet av Jesu födelse. Men man vet inte vad ordet ursprungligen betydde. Det är belagt i det nu utdöda gotiska språket. I engelskan lever det kvar som ett ålderdomligt uttryck i formen yule eller yuletide, men normalt heter det där som bekant Christmas.


I de nordiska språken har ordet överlevt som det vanliga uttrycket för denna helg. Det har också exporterats till finska i två omgångar, först i formen juhla, som i dag betyder ’högtid, fest’, sedan i formen joulu, som alltså betyder ’jul’, och på finska heter månaden december joulukuu, alltså julmånad."

28 december, 2006  
Blogger Fiktivt Kollektiv said...

Vart någonstans vill du komma "danpark"? Du står bara och stampar på ett och samma ställe. Du vägrar öppna upp ögonlocken för större vidvinkel, vad spelar det egentligen för roll varifrån julen härstammar när det är situationen idag som är allmänt känd? Lägg ned besserwisserfasonerna, res dig och gör något kreativt...

29 december, 2006  
Anonymous Anonym said...

Okej, jag bränner ned en kyrka.

30 december, 2006  
Anonymous Anonym said...

Visste redan att du va efterbliven Dan...
Men nu har du fan bevisat det för alla andra ochså

31 december, 2006  
Anonymous Anonym said...

Ja det heter ju Danssyndrom, nä Downssyndrom var det ju.

31 december, 2006  
Anonymous Anonym said...

Der märks att du suttit och tryckt på den kommentaren.
Nu kan du sitta skitnödig och trycka en - två månader framåt och dra ditt tjack för att klura ut ett nytt klyschigt ord som du kan skriva någonstanns.

may the drugs kill you some day.

01 januari, 2007  
Anonymous Anonym said...

Ge fan i att skylla Dan´s idioti på knarket

03 januari, 2007  
Anonymous Anonym said...

MEN VAD FIN!
Satan vad ni är ambitiösa.

23 januari, 2007  

Skicka en kommentar

<< Home