Creeper

Kolla gärna runt så ni inte missar grejjer, det vill säga; kolla alla månaders poster! Har du frågor, synpunkter eller bara vill ge oss fett med cred så hör av dig till oss (BaddaBoom, Ambivalent & HuxFlux) på:
fiktivtkollektiv@gmail.com

English: This is the blog of the three swedish Street artists "Ambivalent", "Baddaboom" & "Huxflux". Text on English will have blue color (from 14/02/2007). Contact us on: fiktivtkollektiv@gmail.com

tisdag, december 18, 2007

Det var ett helvete med vakter och polis

En historia, en novell - en verklighetsbaserad sådan finns lite längre ner i bloggen. Men först lite bilder med pysslet innan:








Så... håll i er ordentligt och bre en nattmacka för nu kommer historien från Ambivalent och Baddaboom:



Måndag natt mot tisdag den 18e, klockan 00:18 lämnar en buss i söderort stationen med Mr. BaddaBoom ihoptryckt i hörnet längst bak. Tre busstationer senare kliver Ambivalent på, som överenskommet. Ett mål, ett projekt, en plan. Näst sista tuben mot ropsten för de två ynglingarna mot slussen där byte till gröna linjen mot Hässelby Strand väntas ske. 7 minuter står det på tavlan, den sista handen läggs på installationen. En lång, ranglig, likasinnad (alias DP) steppar förbi på perrongen och hejjar.

Tåget rullar in på perrongen i St. Eriksplan och de två nämnda huvudpersonerna stiger av. Stegen för dem mot Atlasmuren. Efter en stunds rekande så är platsen given...



Gradantalet tangerar nollsträcket, rodrosiga om ansiktet skrider dem till verket. Baddaboom klättrar upp på den smala betongavsatsen och förbereder med säker hand limningen. Målet i detta projekt är att aptera två övervakningskameraatrapper mitt emot varandra för den humoristiska synens skull, de ska ha som enda mål att övervaka varandra.

Limmet fungerar inte och svettig trots kylan pressas de mot väggen - allt medan krampen kryper sig på i triceps. Ambivalent klättrar också upp för att ge understöd. På den rikssmala avsatsen står nu våra två hjältar och kramas mellan två övervakningskameror.

Snart inser dem att limmet inte kommer hålla på detta sätt och underlag. Ambivalent kommer på den briljanta iden att skaffa plankor för att pressa fast dem, så vi slipper hålla...

Limmet har nu torkat och det är redan kört, projektet verkar mer och mer vara ett moment 22. Som tur är har de en plan B - Fogmassa!!! Baddaman köttar på ordentligt och krigar fast planket, medan Ambivalent febrilt letar efter mer plank. Tid vid atlasmuren är drygt 1 timma.

Till sist sitter kamerorna mot oddsen faktiskt fast, vandalerna bestämmer sig för att gå och dricka en kaffe, sova och ta ner plankorna följande dag, då fogmassan förhoppningsvis torkat. De går upp för trappen mot kungsbron då en snutbil rullar förbi, de båda börjar skratta högljudd. Léendet stelnar sekunden efteråt då de vänder sig om och går in i bröstet på två CSG-väktare som bryskt ber dem följa med.

Våra frihetskämpar är under förvar och blir ledda ner för trappen igen, flera CSG strömmar in från alla håll och de kan räknas till åtminstone 8 stycken. Nu gäller det att spela sina kort väl. Väktarna som trodde sig sett oss klottrat stirrar med öppen mun och oförstående ögon på installationen. De skrattar även då deras ansikten illuminerar en stor besvikelse och säger att det är det sjukaste de gripit någon för.

Kylan är nu total för våra unga heroer, gymnstiska övningar håller blodcirkulationen igång. Tid vid atlasmuren är nu uppe i 2 timmar. De undrar om vi kör något och Baddaboom kollar på dem oförstående och säger att han pluggar på sitt körkort, Ambivalent pekar på ett pendeltåg och säger att det färemot är någon som kört på det då det är en oklar panel på det. Väktarskaran blir helt lyriska och börjar studsa runt och utstöta oförståeliga orala läten om en kamera.

De frågar om vi tycker Akay är "cool", även klisterpeter nämns, Ambivalent säger med glimten i ögat "dem där?! jävla färskingar". Väktarna skrattar och en dregglande analfabet med downs syndrymartat ansiktsuttryck undrar vad "Piktivt kollektiv" är...

Så kommer äntligen grisen.

Vi för förklara situationen och meningen med vårat absurda hyss och snuten finner det ganska humoristiskt, de förhör oss och fotograferar. Baddaboom frågar om han får ta ner grejjerna, det får han. Framför en publik bestående av 8 väktare och två poliser klättrar han med krampaktigt tag om brofästet upp de tre och en halv metrarna och demonterar installationen.

Han hoppar gymnastiskt och vigt ner på den hårt packade urindoftande duvskiten. CSG avläsnar sig från platsen. Poliserna ringer en rad telefonsamtal, rubriceringen är oklar och väger mellan skadegörelse och åverkan. Då ringer deras telefon igen och ytterligare en radiobil innehållandes två konstaplar anländer för att assistera med övervägningen. Ett till telefonsamtal kommer och de ställer sig en liten bit bort och viskar med varandra. Den kvinnliga farbrorn med bred göteborska kommer och meddelar oss att vi är fria att gå från platsen - de kan inte få det till något brott!

De unga männen raffsar kvickt ihop deras bryskt utspridda tillhörigheter och lämnar den gudsförgätna, stinkande platsen med hoandet av duvorna i ryggen.

Klockan är nu drygt 04:30.

Vi vann.


För övrigt så fungerar nu adressen fiktivtkollektiv.se

11 Comments:

Anonymous Anonym said...

grattis

18 december, 2007  
Anonymous Anonym said...

hahahahahaha :D

18 december, 2007  
Anonymous Anonym said...

Bra jobbat!

05 januari, 2008  
Blogger Fiktivt Kollektiv said...

Haha, Tackar! Keep on working!

05 januari, 2008  
Anonymous Anonym said...

Jag finner det oerhört ironiskt och humoristiskt att spår av tidigare installation i samma utförande går att skåda på brofästets undersida på de båda "livebilderna". Vidare funderar jag kring vad som gör att ni står som segrare, då ni i slutändan faktiskt inte åstadkommit ett dyft.
Visst, jag tycker det är bra att ni kör "er" grej, men faktum kvarstår:
Ett: Ni gör någonting på natten som inte ens kan klassificeras som ett brott. Varför?
Två: Skakade av upplevelsen lägger ni upp en ämnestråd på atlasmuren.se och frågar folk om "väktare och grisar". vad har ni egentligen för erfarenhet av sådana?
Tre: Ni hör av er till streetartatockholm.se och rapporterar om eran "galna" upplevelse. Varför då? Om ni nu så gärna vill ha gatukredabilitet, vaför inte göra någonting som SYNS på GATAN istället för på internet.
Annars: Jättefina saker här. Kan man köpa något till sin mormor?

13 januari, 2008  
Blogger Fiktivt Kollektiv said...

Såhär "anonym". Vi gör en post om vår installation.

Huxflux (som inte ens var med) gör en tråd på Atlasmuren, ingen aning om varför...

När det gäller streetartstockholm så har Benke intervjuat oss, sen skickade han ett mail med lite kompletterande frågor där han bland annat undrar hur det kan se ut om man åker fast. Detta bara ett par dagar efter posten så jag skriver att vi gjort en ny post där vi nästan åkte dit. Att han sen valde att länka den från hans hemsida har jag ingen aning om, men det var hans idé.

Sen måste man ju se ironin i det hela.. Det var bara en sjuk och kul grej. Och vad gäller andra erfarenheter av gris så finns det också på lite olika sätt..

Vem är du och vad har du själv för erfarenheter?

Simma lugnt!

13 januari, 2008  
Anonymous Anonym said...

Hej käre anonym.
Jag skapade inte en tråd pga. detta, att baddaboom och ambivalent knas med ordningsmakten.
De händer fler å fler jag känner och har hört massa om folk som sysslar med gatukonst åkt dit.
slog bara lite på jungeltrumman för att se om folk uppfattat att väktarna har börjat haffa oss nu, på riktigt.

hör gärna av dig igen.
huksfluks@gmail.com

13 januari, 2008  
Anonymous Anonym said...

"Ett": varför vi gjorde det på natten? hahaha hur dum är du? eller ja vi för det visade sig juh inte vara lungt i alla fall. hur vida att vi hadde flax att snuten va hygglig för en gångs skull ser jag inte som ett minus den kvällen och det förvånar mig att du gör det.

"två": betydligt mer än vad jag gillar att skryta om är jag rädd. jag råkar ha en radio-sändare i analen så att grisen vet var jag är och gör...

nu är det "tre"
"gatukredabilitet" HAHAHAHAHA.

Och det är väll ganska självklart att vi är vinnare? eller? det tycker jag i alla fall, vi behövde inte pröjsa en spänn. vi fick tillbaka alla grejjerna. och skapade en relation med 8 st CSG.

en liknande installation? berätta mer..............

din mormor? pfft!

vem är du föresten? hur kommer det sig att du har tid med att bloggsurfa och skriva förargelseväckande inlägg?

sisst men inte minnst: jag menar inte att vara så otrevlig det bara blir så.

13 januari, 2008  
Blogger Unknown said...

Kul att ni lever!! Nice att se ifrån er igen, som fan.
Vad hände med julkorsetinlägget förresten?

Önskar er lycka till på framtida vårprojekt såhär i soluppvaknartider.

29 februari, 2008  
Anonymous Anonym said...

Det där gjordes ju för nåt år sen. Exakt samma grej, av andra gatukonstnärer. Kring medis bland annat. Dock mer hemmagjorda gråa kameror.

Men, kul grej helt klart. Inte ny dock.

23 mars, 2008  
Anonymous Anonym said...

Tack for intiresny Blog

04 december, 2009  

Skicka en kommentar

<< Home